Experienta mea cu donarea de sange

Toata viata am crezut ca nu pot dona sange. In copilarie, mai exact la varsta de 6 ani am facut heptatita A. Si de atunci, nu stiu sigur cine mi-a spus sau unde am auzit / vazut, am fost convinsa ca nu pot dona sange. Am mai intrebat prin stanga si dreapta, dar cert este ca nu m-am informat asiduu, si pana la 35 de ani nu m-am inscris in nicio campanie de donare de sange si nici nu mi-am miscat fundul la Centru de Transfuzie.

Pana cand…. in parc fiind (Moghioros), am fost abordata de o doctorita cu intrebarea daca doresc sa intru in baza de date a donatorilor de celule stem. Era ziua mondiala a donatorilor ( de sange sau celule stem sau amandou…nu mai tin minte), si aveau o campanie de informare a populatiei despre celulele stem si inregistrare in registrul donatorilor de celule stem. Aveau un autobuz imens dotat cu un cabinet medical si o echipa foarte draguta, binevoitoare, pregatita sa ofere informatii oamenilor si cel mai important specialista in acest domeniu. Le-am spus ca daca sunt aceleasi conditii ca pentru donarea sangelui, nici celule stem nu pot dona. Si de aici…am inceput discutia despre cum nu pot eu dona sange. Si, se pare, ca nu e adevarat. Intr-adevar, trebuie facute analize de sange pentru a ne asigura ca totul este in regula si daca rezultatele sunt bune pot dona sange.

Mi-au recoltat pe loc sange, si peste doua saptamani mi-am primit rezultatul cu mesajul ca sunt foarte bune. Deci da, puteam sa donez sange.

La serviciu, unde periodic se organizeaza campanii de donare sange, m-am inscris si, cu rezultatele in mana, mi-am spus din nou povestea. Parca tot nu imi venea sa cred. Raspunsul a fost acelasi, rezultatele sunt bune si pot dona sange.

Recomandarea mea nu este ca daca ati avut hepatita A sa fugiti sa donati sange. Ci sa vorbiti cu un specialist, sa faceti analizele recomandate pentru astfel de cazuri si apoi, cu rezultatele iesite sa luati decizia corecta. Asta urmaresc de fapt prin acest articol: intotdeauna este bine sa ne informam si eventual sa cerem si o a doua opinie.

 

Cu drag,

Mihu

2 thoughts on “Experienta mea cu donarea de sange

  • hepatita A au mai toti romanii care au copilarit la tzara si nu spalau dudele si visinele si ciresele amare etc. si altele mancate prin pomi si de pe jos. Deseori e asimptomatica sau simptomele neglijabile: dureri de cap, oboseala, culoare palida – la mine in familie era pusa asta pe lipsa de fier si pasiunea de a refuza carnea 😀 sau caderi de calciu.

    Eu donez sange de ceva ani dar nu in romania: alergiile si astmul sunt criterii de eliminare in Romania dar nu la altii.

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *